Bruce Lee: de vechtsporter overleed op vreemde wijze
- Geplaatst op
- 1
Het leven van de meest bekende Aziatische vechtsporter was hectisch: hij richtte een straatbende op wat ook zijn dood werd.
Hij is een van de meest iconische Aziatische filmsterren aller tijden, misschien wel de beste vechtsporter die de wereld óóit heeft gekend en bovenal een man met een indrukwekkend levensverhaal. Bruce Lee, wiens levensloop door de jaren heen absurde vormen heeft aangenomen, is als 's werelds beroemdste ambassadeur van de oosterse vechtsport een absoluut fenomeen.
Bruce Lee vóór dat hij bekend werd
Bruce Lee is, in tegenstelling tot wat veel mensen geloven, niet geboren in Azië. Lee was van oorsprong een Chinese Amerikaan die het levenslicht zag in San Francisco - om precies te zijn op 27 november 1940. Zijn ouders behoorden desondanks niet tot de grote groep immigranten die zich in deze Californische metropool hadden gevestigd, ondanks het feit dat Lee werd geboren in Chinatown. Zijn ouders waren op tournee met een Chinese opera die op het moment van geboorte door de Verenigde Staten reisden en het ziekenhuis bevond zich in de wijk Chinatown. Was dat toeval? Ja, zeker.
Bruce Lee overleefde door het oprichten van zijn eigen straatbende
Na zijn geboorte gingen de ouders van Bruce Lee terug naar Azië. Hij groeide op in Hong Kong, een stad die destijds hoorde bij het Verenigd Koninkrijk én een stad die werd geteisterd door straatbendes. Mede daardoor werd de jonge Bruce Lee genoodzaakt zich meer te verdiepen in vechtsport. Hij richtte zijn eigen straatbende op, een bende die zich specialiseerde in Kung Fu, geleerd tijdens verschillende Kung Fu-lessen. Hoewel de sport hem persoonlijk hielp door de straatbendes angst in te boezemen, leverde het Lee als begenadigd sporter ook prijzen op. Hij won in 1957 het amateurkampioenschap van Hong Kong.
In 1959 vertrok Bruce Lee naar Amerika
Toen de macht van de bendes van Hong Kong steeds groter werd besloot Lee de stad te laten voor wat het was: hij vertrok naar zijn geboorteland. Voorzien van geboorte-akte was de immigratie geen probleem. Lee belandde in Seattle, Washington, waar hij werkte in een Chinees restaurant. Daar lagen zijn ambities echter niet - in tegendeel. Lee deed een opleiding toneeldrama aan de Universiteit van Washington en deed daarnaast waar hij goed in was: Kung Fu. Hij gaf lessen aan verschillende geïnteresseerden op en rondom de campus en leerde daardoor zelfs zijn latere vrouw kennen.
Start van een veelbelovende filmcarrière
Mede door zijn toneelspel viel Lee op tijdens de Long Beach Nationals, een belangrijk vechtsportgala waarbij ook andere vechtkunstenaars als Chuck Norris ten tonele verschenen. Hier werd hij opgemerkt door filmproducent William Dozier, die Lee een rol aanbood in de speelfilm The Green Hornet.
Het bleek het begin te zijn van een imposante filmcarriers, die zich desondanks niet grotendeels in Hollywood afspeelde. Lee bood namelijk zijn diensten aan bij filmmaatschappij Warner Brothers: hij had een Kung Fu-serie bedacht die wellicht zou aanslaan bij het grote publiek. Warner Brothers zag wél wat in het idee, maar niet in hem. Ze gaven de Amerikaan David Carradine, die overigens niets wist van Kung Fu, de hoofdrol.
De getergde Lee vertrok daarop terug naar Hong Kong, waar hij zijn ideeën voorlegde aan de Chinese maatschappij Golden Harvest. In samenwerking met hen leidde zijn acteertalenten gecombineerd met zijn kwaliteiten in de vechtsport tot de opnames van vele blockbusters.
Bruce Lee overleed op mysterieuze wijze
Toen Bruce Lee tijdens de opnames van zijn film Game Of Death plots flauwviel, leek er niets aan de hand. Maar nadat hij bij latere opnames óók niet verscheen bleek het allerminst goed te zitten: zijn collega's troffen Lee in coma aan in zijn eigen woning. Hoewel ambulances snel arriveerden, mocht het niet baten: Bruce Lee was overleden. Dit plotselinge en mysterieuze sterven doet tot op de dag van de vandaag vragen rijzen.
Sommigen beweren dat hij een allergische reactie had op gegeven pijnstillers. Anderen stellen dat er een vloek op hem rustte óf dat de Triads, een van de grootste bendes uit de Chinese onderwereld, hem terugpakten voor een openstaande rekening.
De dood van Bruce Lee bleek echter het begin te zijn van een totale Bruce Lee-mania. Pas na zijn overlijden werd duidelijk hoe groot zijn nalatenschap was voor de filmindustrie én de oosterse vechtsporten. Zodoende groeide Bruce Lee uit tot een icoon: een filmster die anno nu nog steeds wordt gerespecteerd.
Ben jij een groot fan van Bruce Lee? Bekijk onze collectie t-shirts en sweaters.
Bruce lee