De geschiedenis van mode: van jaren '40 tot '70
- Geplaatst op
- 0
Hoe zag de mode en kleding eruit van de jaren '40 tot en met '70. Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen in deze jaren? Lees het in dit artikel.
Wat is de historie van mode en hoe heeft mode zich in de jaren ontwikkeld?
Als je nu kijkt naar de kleding die je tien jaar geleden droeg, kun je je soms niet meer voorstellen dat je deze items echt in je kast hebt gehad. Dit is overigens niet zo raar, want de mode is steeds aan verandering onderhevig. Zo draag je nu kleding die misschien helemaal bij de trends van dit moment passen, terwijl je over tien jaar niet meer kan begrijpen waarom je die ene broek ooit hebt gekocht en hoe je naar die bruiloft kon gaan met dat ene jurkje.
In dit artikel gaan we in op de geschiedenis van de mode. Lees meer over de mode van de jaren veertig, vijftig, zestig en zeventig en kom te weten welke ontwikkeling de mode heeft ondergaan.
De mode van de jaren ‘40: sober en eenvoudig
werd gedragen erg sober en eenvoudig. Kleding werd voornamelijk door vrouwen zelf gemaakt, waarbij men er alles aan deed om details goed naar voren te laten komen en de mooiste items te maken met de kleine hoeveelheid stof die er was.
Enkele typische kenmerken van de mode van de jaren ‘40, zijn zaken als vleermuis mouwen, smalle tailles in jurken en schoudervullingen in jasjes. Echter, de mode veranderde toen Christian Dior in 1947 de zogeheten 'New Look' introduceerde. Geen sobere en eenvoudige mode meer, maar luxe items die ervoor zorgden dat je echt opviel in de massa.
De mode van de jaren ‘50: opkomst van de broek
De mode van de jaren ‘50 leek in sommige aspecten wel wat op de mode van de jaren ‘40, maar over het algemeen was er wel meer sprake van luxe: het tonen van rondingen en fijne accessoires. Zo waren luxe stoffen niet langer schaars, waardoor deze gebruikt konden worden in diverse soorten kledingstukken.
Rondingen werden steeds belangrijker en om bij de mode te blijven, droegen veel vrouwen jurken met strakke lijfjes en werden de schoudervullingen in de prullenbak gegooid. De wat lompe schoenen van de jaren ‘40 verdwenen met de schoudervullingen mee uit het straatbeeld, want fijne accessoires waren helemaal hip in de jaren ‘50. Tot slot droeg de vrouw in de jaren ‘40 alleen jurken, terwijl dames in de jaren ‘50 ook de charme van een broek hadden ontdekt.
De mode van de jaren ‘60: vrijheid = blijheid
Klassieke vormen verdwijnen uit het straatbeeld en worden vervangen door minirokjes, A-lijn jurkjes en makkelijke schoenen met lage hakken. Je vrij voelen was een must in de jaren ‘60, dus er werd alleen kleding gedragen die dit vrije gevoel ondersteunen. het brave leven, steeds meer mensen willen zich onderscheiden van de massa en steeds minder mensen zagen heil in het brave leven van de vorige generatie.
De mode van de jaren ‘70: de opkomst van de hippies
Als je aan de jaren ‘70 denkt, denk je meteen aan de hippies die in deze periode plotseling in het straatbeeld verschenen. De hippies veranderden niet alleen de algemene denkwijze in de jaren ‘70, maar ook de mode die tot voorheen gedragen werd. Zo werden er in deze jaren veel glitters toegevoegd aan kledingstukken, droeg men het liefst wijde soulbroeken en liepen vrouwen de hele dag op hoge plateauzolen in plaats van de gemakkelijke schoenen die in de jaren ‘60 gedragen werden.
Andere typische kledingstukken voor de jaren ‘70 zijn onder andere lammycoats, maxi rokken, taille broeken en shirts, blouses en jurken met bloemenprints. De slogan van de jaren ‘70 was 'make love, not war' en dit zie je zeker terug in de mode van die tijd.
Wil je reageren op bovenstaand artikel? Plaats hieronder je reactie.
ik weet nie zo goed wat ik hier van moet vinden...