de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Het échte verhaal achter Sparta 300

  • Geplaatst op
  • 0
Het échte verhaal achter Sparta 300

Het verhaal van de 300 Spartanen is al twee keer verfilmd. En terecht, want het is dan ook een verhaal over strijd en heldendaad. Maar wat is het échte verhaal achter Sparta 300? Lees het in dit artikel.

Een heldhaftige strijd. Een echte heldendaad die tot op de dag van vandaag wordt beschreven in de geschiedenisboeken. Het is het verhaal van de Spartaanse koning Leonidas die samen met 299 soldaten maar liefst drie dagen stand hield tegen miljoenen Perzen om Griekenland te beschermen. In 1962 is de legende verfilmd (The 300 spartans) en in 2006 nog een keer door Zack Snyder maar dan onder de naam 300. Maar wat is er nou waar van het verhaal? Wij zijn de geschiedenis ingedoken voor je.

Hoe het begon

Het is het jaar 480 voor Christus. De Perzische koning Xerxes maakt met een gigantisch leger de oversteek naar Grieks grondgebied via de Hellespont. Zijn doel? Het veroveren van Sparta en Athene als wraak omdat ze jaren eerder zijn vader hadden verslagen bij de slag van Marathon. De invasie van de Perzen kwam behoorlijk ongelukkig uit voor de Grieken. Daar was namelijk net het festival van Carnea aan de gang, waardoor het verboden was om een militair offensief op te zetten. Bovendien was het ook nog eens een olympisch jaar en gold er een staakt-het-vuren.

De slag van Thermopylae

Spartaanse heiligen gaven uiteindelijk toch toestemming om ten strijde te trekken tegen de Perzen. Maar dan wel met een kleine groep van in totaal 300 Spartanen. Koning Leonidas selecteerde 299 van zijn Hippeis (de koninklijke lijfwacht) en reisde af naar de nauwe pas bij Thermopylae. Het was hun taak om de Perzen zo lang mogelijk tegen te houden, zodat de rest van het Spartaanse leger later kon aansluiten.

Hoeveel Perzen het leger van Xerxes nu eigenlijk telde, is niet helemaal duidelijk. Volgens de legende zou het om miljoenen soldaten zijn gegaan. Sommigen zeggen zelfs 2,6 miljoen. De pas bij Thermopylae was zo nauw, dat de Spartanen alleen in falanx formatie weerstand konden bieden tegen Perzen. En dat werkte! Zelfs het elitekorps van de Perzen (de Onsterfelijken) braken niet door de dichte rijen van schilden en lansen heen.    

Spartaanse overloper

Op het moment dat koning Xerxes de strijd wilde opgeven, werden de Spartanen verraadden door Ephialtes. Hij wees de Perzen op een bergpas, zodat ze de Spartanen ook van achteren konden aanvallen. Dat was de druppel voor de Spartanen. Na nog een dag heldhaftig strijd te hebben geleverd, werd koning Leonidas vermoord. Net als de rest van zijn mannen.

Is het allemaal waar?

Moderne historici zetten vraagtekens bij de aantallen zoals ze beschreven zijn in de geschiedenisboeken. Zo zou het Griekse leger ongeveer 5.000 man geteld hebben, door versterking vanuit andere delen uit Griekenland. En de miljoenen Perzen zou ook enigszins overdreven zijn. Vermoedelijk waren het er ‘slechts’ 300.000.

Ondanks dat de feiten misschien niet helemaal meer kloppen, het is en blijft een echte heldendaad van de 300 Spartanen. Zij hebben zich uiteindelijk opgeofferd ter bescherming van vriend en vaderland. En dat hebben ze met de hoogste prijs moeten betalen. Laten we dat nooit vergeten.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »