Het leven van Al Capone: de illegale drankhandelaar
- Geplaatst op
- 0
Al Capone is de meest beruchte maffiabaas die Amerika ooit gekend heeft. Hoe is deze simpele jongen van de straat uitgegroeid tot een illegale drankhandelaar met een groots imperium? Je leest het in dit artikel.
De meest bekende en beruchte crimineel uit de Amerikaanse geschiedenis, is en blijft voorlopig toch Al Capone. Geboren in 1899 in de wijk Brooklyn in New York als een zoon van arme Italiaanse immigranten. In zijn jeugd waren er absoluut nog geen tekenen te zien, dat Alphonse Capone zou uitgroeien tot de beruchtste maffiabaas die Amerika ooit heeft gekend.
Al Capone als ‘school drop-out’
Op de basisschool was Al Capone nog een voorbeeldige leerling, totdat hij op zijn 14e werd geschorst na een gevecht met leraar. Dat was meteen de laatste dag dat hij naar school was geweest.
In die tijd kwam Capone in contact met Johnny Torrio. Torrio runde toen al verschillende illegale praktijken zoals prostitutie en casino’s. Ondanks dat Torrio naar Chicago verhuisde in 1909, bleven de twee contact houden. In zijn tienerjaren was Capone lid van twee bendes in Brooklyn, maar had toen nog weinig illegale of criminele zaken op zijn conto staan.
Van Al Capone naar Scarface
In 1917 wordt Capone voorgesteld aan Frankie Yale, die hem een baan aanbiedt als barkeeper en uitsmijter van zijn bar. Op een avond is Capone aan het flirten met een meisje. De broer van het meisje gaat door het lint en verwondt Capone in het gezicht met een mes. Zo kreeg Al Capone de bijnaam Scarface. Een naam die hij altijd heeft verafschuwd.
Scarface verhuist naar Chicago
Op zijn 19e trouwde Capone met zijn jeugdliefde Mae Coughlin, slechts enkele weken na de geboorte van hun zoon. Als hoofd van het gezin stopt hij met zijn illegale praktijken en neemt een baan als boekhouder. Totdat zijn vader overlijdt in 1920. Johnny Torrio vraagt of Al Capone naar Chicago komt en die kans pakt hij met beide handen aan. Dit wordt als hét moment gezien dat Al Capone uiteindelijk uitgroeit tot beruchte maffiabaas.
Drooglegging
In datzelfde jaar begint de drooglegging in Amerika. Johnny Torrio zag kansen om zijn imperium uit te breiden met illegale alcohol. Al Capone wordt lid van de organisatie en combineert zijn kennis van de straat en van het boekhouden voor de Five Points Gang. Zijn talent werd opgemerkt, waardoor hij in 1922 de rechterhand werd van Torrio. Capone kreeg de verantwoordelijkheid over de illegale gokpraktijken, prostitutie, alcohol en afpersing in Chicago.
Al Capone als maffiabaas
Een paar jaar later wordt er een aanslag gepleegd op Torrio. Gewond besluit hij om met pensioen te gaan en heel de zaak over te laten aan Capone. Ondanks waarschuwingen om niet teveel op de voorgrond te treden, doet Capone het tegenovergestelde. Hij verhuist naar een hotel in het centrum van Chicago waar hij vanuit het penthouse zijn illegale praktijken aan het runnen is. Op het hoogtepunt verdiende Capone maar liefst 100 miljoen dollar per jaar. Die financiële vrijheid gaf hem de mogelijkheid om altijd buiten schot te blijven. Mannen op belangrijke posities binnen de overheid werden eindeloos geïntimideerd, gechanteerd en omgekocht.
Toch kreeg Capone ook de sympathie van het gewone volk. Tijdens de Grote Depressie opent Capone gaarkeukens voor de vele werkelozen. Scholen kregen melk om aan de kinderen te geven. Hij was een graag geziene gast bij opera’s en gaf ook gul aan liefdadigheidsinstellingen.
St Valentine’s Massacre
Als grote maffiabaas heb je ook genoeg concurrenten, zoals Bugs Moran die de acties in Noord-Chicago leidde. Samen met Jack McGurn bedenkt hij een plan om zijn rivaal uit te schakelen. In een parkeergarage spreken ze af voor een whiskey deal. De mannen van McGurn gaan verkleed als politie agenten naar de parkeergarage voor een zogenaamde inval. Zeven mannen worden koelbloedig geëxecuteerd. Behalve Bugs Moran. Hij was te laat voor de afspraak, zag de politiewagen en ging ervandoor. Gelijk werd in de media gespeculeerd dat Capone achter de aanslag zat, maar hij had een ijzersterk alibi: hij zat in zijn huis in Florida.
Belastingontduiking
Ook vanuit de overheid kwam nu het geluid om Al Capone voor eens en altijd achter de tralies te krijgen. Voor de moorden konden ze hem niet pakken, dus werden de pijlen gericht op zijn zaken. Zo konden ze hem oppakken voor belastingontduiking. Capone rekende zelf op een minimale gevangenisstraf aangezien hij alle getuigen had geïntimideerd. Hij had er alleen niet op gerekend dat de rechter een heel nieuwe jury had klaar staan op de dag van het proces. Uiteindelijk werd hij in 1932 veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf.
De ondergang van Scarface
De eerste twee jaar heeft Capone in Atlanta opgesloten gezeten. Vanuit daar ging hij echter verder met het intimideren en omkopen van o.a. bewakers. Daarom werd hij in 1934 overgeplaatst naar Alcatraz waar hij minimaal contact had met de buitenwereld.
Zijn gezondheid ging snel achteruit door de syfilis die hij had opgelopen omdat hij de prostituées altijd eerst zelf ‘wilde testen’. Toen nog een ongeneeslijke ziekte. Na 6,5 jaar mag hij de gevangenis verlaten en brengt hij zijn laatste jaren door met zijn vrouw in Florida. Uiteindelijk overlijdt hij zeven jaar later in 1947 aan een hartstilstand. Al Capone werd maar 48 jaar. En er kwam een einde aan een tijdperk.
Voor degenen die deze man willen eren, hebben we bij Style Italy sweaters en t-shirt's van Al Capone. Verkrijgbaar in de kleuren zwart, grijs en wit.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...