de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Hoe is Superman ontstaan en wie heeft hem bedacht?

  • Geplaatst op
  • 1
Hoe is Superman ontstaan en wie heeft hem bedacht?

Iedereen kent Superman, maar welk meesterbrein zit hier achter?

In 2013 werd Superman 75 jaar. Als je zo oud en wereldberoemd bent, dan heb je je een stempel gedrukt op de samenleving. Op vijfenzeventig jarige leeftijd wordt Superman geëerd met de Superman film 'Man van staal'. Het uiterlijk van Superman wordt licht gepimpt, zoals al eerder in de Superman cartoon: het rode broekje moet het veld ruimen en de bril wordt vervangen door contactlenzen. Vanaf dat moment is Superman de 'Man van staal' die zijn krachten laat zien in onze high-tech wereld. Hoe is dat zo gekomen?

In dit artikel gaan we in op de geschiedenis van Superman? Hoe is hij zo wereldberoemd geworden? En wie zijn het brein achter deze cartoon- en filmheld?

Hoe is Superman ontstaan?

Superman is ontstaan in 1938 in de strip 'Action Comics', waarin Superman bedacht werd door Jerry Siegel en Joe Shuster. Later wordt de stripserie genoemd naar Superman en gevolgd door nog vele cartoons met Superman in de hoofdrol en soms in een bijrol.

Superman strijdt tegen uitbuiting, corruptie en misstanden

Superman bevecht in de strip niet alleen superschurken, maar strijdt ook voor een betere wereld. In de eerste Superman cartoon neemt hij het op voor de hardwerkende gewone man; hij pakt een mijneigenaar aan die zijn mijnwerkers uitbuit en lak heeft aan de onveilige situatie in de mijn. Later in de strips grijpt Superman de maffia, dubieuze bankiers en corrupte politici bij hun kladden.

Superman stelt niet alleen misstanden in de samenleving aan de kaak, maar pakt ze ook aan. Superman is een rolmodel met bovenmenselijke krachten. In die tijd kan Superman een auto optillen en harder rennen dan een sneltrein. Na een paar jaar verschijnt Superman op film en verandert rennen in vliegen.

Superman gold als voorbeeld van het ontstaan van Batman

De geest is uit de fles: de stroom Superman-producten is niet meer te stoppen. Superman films, cartoons en merchandise worden tot op de dag van vandaag geproduceerd en grote aantallen verkocht.

Met de komst en het succes van Superman wordt in onze samenleving het fenomeen superheld gelanceerd. Vele superhelden worden ontworpen en bedacht naar het voorbeeld van Superman. Dat is nog niet eenvoudig: slechts enkele helden overleven en velen vallen zelfs niet eens op. De enige superheld die wel is blijven hangen en wereldwijde bekendheid heeft gekregen is natuurlijk Batman.

Het goede voorbeeld geven bij actuele thema’s binnen de samenleving

Superman verandert mee met de voortschrijdende technologie in westerse wereld. Zijn krachten worden bovennatuurlijk; hij kan met zijn röntgenogen overal doorheen kijken en met zijn supergehoor iedereen lokaliseren. Superman is het meest succesvol in het aanpakken van schurken van allerlei allooi, met of zonder bovennatuurlijke krachten. Diep in zijn hart is Superman een wereldverbeteraar pur sang.

Zowel in de Superman film als in de Superman cartoon zet hij zijn krachten in voor de goede zaak, die steeds steeds vaker de vorm aanneemt van grote politieke thema's. Superman wil de nazi's bevechten, kernwapens de wereld uit helpen, de honger bestrijden en speelt een rol in de koude oorlog.

Superman kan progressief of juist behoudend acteren, zet daarmee een wereldbeeld neer en toont hoe we ons daarin dienen te gedragen. Om te zorgen dat Superman zich in alle vrijheid met wereldwijde hete hangijzers kan bemoeien, moet hij wel neutraal zijn. Aan het idee dat Superman een Amerikaan zou zijn, wordt daarom door de producent van de Superman cartoon een einde gemaakt.

Superman ging dood en kwam weer tot leven

Na het verschijnen van de cartoon 'The death of Superman' haalt Superman het nieuws in Verenigde Staten als hij (schijnbaar) het leven laat in de strijd met Doomsday, zijn ergste tegenstander. Onze superheld kan echter niet gemist worden en wordt na een aantal jaren in de Superman film 'Superman returns' weer tot leven gewekt. Gelukkig maar. Superhelden moeten in theorie wel kunnen sterven, maar het niet echt doen. Sinds het bestaan van Superman kunnen we niet meer zonder.

Al met al speelt Superman net zoals veel andere cartoons (Southpark) in op actuele thema’s die spelen in de wereld. De strip en film hebben zich met de jaren ontwikkeld tot een fictief persoon met een bepalende en sturende rol voor kinderen in de samenleving. Het ‘goede voorbeeld geven’ staat hierin voorop.


Wil je reageren op bovenstaand artikel? Plaats hieronder je reactie!

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »