de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Pablo Escobar: hoe werd hij de 'Koning van de Cocaïne'?

  • Geplaatst op
  • 0
Pablo Escobar: hoe werd hij de 'Koning van de Cocaïne'?

We kennen Pablo Escobar als wrede, gewetenloze drugsbaron. Hij had de bijnaam 'Koning van de Cocaïne', maar hoe kwam hij eigenlijk aan die naam? Wij zochten het voor je uit in onderstaande blog.

Pablo Escobar is de grootste drugsbaas die we ooit gekend hebben. Hij zette per week zo’n 420 miljard dollar om met zijn drugshandel. Als jongetje begonnen met kattenkwaad en uiteindelijk in de drugsindustrie belandt om daar het grote geld te verdienen. Ondertussen vermoordde hij iedereen die hem in de weg zat en belandde hij in Forbes Magazine als een van de rijkste personen ter wereld. Wij zochten uit hoe hij het zover heeft geschopt in de drugswereld en hoe hij aan de bijnaam Koning van de Cocaïne is gekomen.
 

Van klein jongetje naar meedogenloze moordenaar

Op donderdag 1 december 1949 werd het jongetje Pablo Emilio Escobar Gaviria geboren in Rionegro, Colombia. Ruim 44 jaar later overleed hij na een achtervolging door de politie op de daken van Medellín in Colombia. Na een leven vol drugs, moordpartijen en weldoenerij, verloor hij het helaas van de autoriteiten. Hij liet een bak met geld achter, maar niemand weet waar dat is gebleven. Tot op heden is het onvindbaar.
 

Kattenkwaad

Begonnen als kwajongen in de straten van Rionegro, begon Escobar zijn carrière als ritselaar. Hij stal grafstenen, verwijderde de namen en verkocht ze voor een prikkie door. Hij jatte auto’s, handelde in loterijtickets en verdiende wat bij als bodyguard. Hij rook het grote geld toen hij op aanvraag een zakenman moest laten verdwijnen. Dat lukte en hij kreeg de smaak te pakken. In zijn hele carrière als professioneel oplichter en drugsbaas, draaide hij zijn hand niet om voor een afpersing, moordaanslag, drugsdeal of afslachting.

Cocaïne in vliegtuigwiel

Pablo Escobar bezat een zakelijke neus voor handeltjes. Hij liet zich niet voor het karretje spannen om ze uit te voeren, hij deelde de opdrachten uit. Later is gebleken dat hij die zakelijke neus ook in het witte poeder stak. Hij begon ‘klein’ en kocht coca in vanuit Peru en Bolivia. Deze planten met hoge kwaliteit verscheepte hij naar de Verenigde Staten. Hij dwong hiermee respect af en de klanten waren tevreden. Maar hij wilde meer. Escobar was net dertig jaar geworden toen hij al een groot netwerk van klanten om zich heen had gebouwd in Mexico, Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en Ecuador. Dagelijks vloog er een Boeing met pakken cocaïne verstopt in de wielen naar de Verenigde Staten. Escobar was verantwoordelijk voor 80% van de gesmokkelde cocaïne naar Amerika. Iedereen die hem daarmee in de weg stond, schoot hij dood. Hij handelde volgens het principe ‘Plata o plomo’, smeergeld of een kogel. Naar schatting heeft Escobar zo’n 8000 moorden op zijn naam staan. Concurrenten, tegenstanders, politici, iedereen moest het ontgelden. Escobar was meedogenloos.


 

Robin Hood-achtige praktijken

Om de aandacht een beetje van de drugs af te houden, ontpopte Escobar zich als een ware Robin Hood. Hij was ineens enorm begaan met de minder bedeelden in Medellín en schonk hij grote sommen geld aan maatschappelijke projecten. Hij financierde nieuwe, grote voetbalvelden, hielp met opknappen van de sloppenwijken en stak een hoop geld in buurtprojecten ten behoeven van kinderen. Hij bouwde mee aan sportstadions, recreatiegebieden en bouwde honderden huizen voor de armen. Hiermee groeide zijn achterban en dat kwam hem weer ten gunste toen hij zich in 1982 kandidaat stelde als volksafgevaardigde van het Colombiaanse parlement. Helaas stuitte hij vanuit de politiek op veel verzet en na minder dan een jaar was zijn politieke carrière alweer voorbij.

Ondertussen had hij voor zichzelf een kast van een huis laten bouwen, ergens in de heuvels van Medellín. Het ontbrak hem aan niets en het leven liet hij zichzelf welgevallen. Iedere dag verschenen er vrouwen op zijn haciënda en werd het zwembad gebruikt voor wilde feesten. Hij liet een privé dierentuin aanleggen met exotische dieren en een immens grote dinosaurus was van kilometers ver al te bewonderen. Momenteel ligt de haciënda er verlaten en verpaupert bij. Er wordt niets mee gedaan.

Zelfmoord of doodgeschoten?

Aan al het goede komt een eind. Ook aan het luxueuze en gevaarlijke leven van Pablo Escobar. Na ontsnapt te zijn uit zijn eigen gevangenis La Cathedral, en jarenlang op de vlucht te zijn geweest, werd hij na een achtervolging doodgeschoten door de Search Bloc, een speciale eenheid die Pablo Escobar moest opsporen. Verhalen gaan dat hij is overleden aan een eigen schot, maar deze zijn niet bevestigd.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »